Web Design

Ce este Web-ul?
Cum fac site?
Pot sa modific eu site-ul?

Hai sa vedem, pe intelesul tuturor, ce inseamna acest Web / Internet.

Pagina de internet pe care o accesam in mod frecvent nu este altceva decat o interfata prin care se traduce codul de programare din spatele internetului. Mai exact orice informatie de tipul textelor, imaginilor, etc sunt coduri de programare specifice limbajelor de programare care se folosesc in acest domeniu si care ne sunt traduse noua, utilizatorul final, in imagini, text, culori, etc prin interfata web sau browser.
Cod Programare:

<ul>
<li>Logo</li>
<li>Carti de vizita</li>
<li>Identitate vizuala</li>
<li>Concept Art</li>
<li>Vector art</li>
<li>Ilustratie</li>
<li>Brosuri, Cataloage, Flyere</li>
</ul>

<img width=”300″ height=”54″ src=”http://www.modernsolution.ro/poze/logo.jpg” class=”attachment-thumbnail” alt=”logo”>

Traducere in pagina de Internet

  • Logo
  • Carti de vizita
  • Identitate vizuala
  • Concept Art
  • Vector art
  • Ilustratie
  • Brosuri, Cataloage, Flyere

dr turcu

Programele/softuri-le care stiu sa traduca aceste coduri in texte si imagini sunt defapt browser-ele de internet: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox,  Safari, Opera si asa mai departe.

Aceste coduri trebuie scrise in niste fisiere pe care browser-ele sa le traduca pentru noi. Asa cum exista pe calculator Word si Excel cu extensiile .doc sau .xls in care scrii un text si il deschizi cu programelul de la Microsoft Word sau Excel asa si in mediul web… Avem fisierele de tip .html , .php , .aspx , .xml si asa mai departe in care scrii codul si le deschizi cu browserul Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, etc.

Le luam pe rand

HTML: este limbajul de baza fara de care nu exista pagini de internet. Un site facut in HTML si atat, este un site static (adica… daca vrei sa faci modificari in el iti trebuie cunostinte de programator)

PHP: Este un limbaj de programare ce impreuna cu alte componente (baze de date, servere SQL, servere de mail, server de PHP My admin, servere de Apache , etc) poti crea un site dinamic (adica…un site care isi trage informatia dintr-o baza de date si poate fi modificat dintr-un panou de administrator special creat pentru site in care nu este nevoie de cunostinte de administrator). ATENTIE! PHP nu inlocuieste HTML, in codul de PHP exista formatul de cod HTML fara de care nu poate exista o pagina de internet. PHP-ul stie doar sa faca formule/calcule/logaritmi si sa comunice cu o baza de date de unde isi trage informatiile, spre deosebire de HTML care contine doar informatia bruta in cod sau.

Acum sa vedem cum facem un site!

Asa cum am spus mai devreme, putem face un site in formatul HTML , site Static, care are tot continutul in cod si poate fi modificat doar din cod…asa ca nu trebuie sa fie un site mare (cateva pagini 3-4, nu poti cauta in el, nu poti face filtre, etc doar ceva text si poze aruncate intr-o pagina).

Intrebarea este: Mai foloseste cineva varianata asta? Din pacate nu prea se mai foloseste aceasta varianta fiind mult mai utila si usor de folosit varianta unui site Dinamic facut in php PHP. Aici avem doua variante, si anume:

Varianta 1

Cream un site dimanic impreuna cu o interfata de administratre a site-ului astfel incat utilizatorul sa poata modifica si controla site-ul fara prea multa bataie de cap.

Varianta 2

Folosim platforme CMS de administrare a site-ului la care atasam o tema (gratis sau cumparata) speciala pentru aceasta platforma.

Afla totul despre platforme CMS

Acum sa vedem cum il punem in functiune – Online

Pasul 1: Cumparam un domeniu www.siteulmeu.ro .com .eu .uk si asa mai departe (de la un provider de Web Hosting sau direct de la ROTLD). Domeniul .ro se plateste o singura data, iar .com se plateste anual.

Pasul 2: Se cumpara gazduire (spatiu pe un server). Tot de la un provider de Web Hosting.

Pasul 3: Se creaza site-ul, se securizeaza, se optimizeaza SEO si se da drumul Online.

Comentariile nu sunt permise.